maanantai 21. heinäkuuta 2014

Possun ulkofilee ja täytetyt pekoni-herkkusienet

Jälleen maanantai. Viikonloppu tuli vietettyä enemmän tai vähemmän nestemäisen dieetin parissa, joten elimistö huutaen vaati isäntäänsä virittelemään taas grilliä kisakuntoon. Parvekkeen vajaa +30 ja keittiön reilut +30 lämpöastetta houkutteli myös kokkia ulkotiloihin.

Maanantain kunniaksi ruoankin pitää olla helppoa ja elimistön suola-arvot täytyy saada taas terveen miehen lukemiin. Kaupasta mukaan tarttui mehukkaan näköinen porsaan ulkofile-pala. Painoa pojalla oli noin 750 grammaa ja hintakin vain vitosen paikkeilla. Ei muuta kuin köntti kainaloon ja vihannesosaston puolelta pekonit, herkkusienet ja aurajuustot kyytiin.

possun ulkofile

Porsaan marinoinnin olen tehnyt aina fiilispohjalta, mutta alla summittainen resepti
helpolle marinadille.

Marinadi porsaalle:
loraus oliiviöljyä
loraus balsamicoa
1 valkosipulin kynsi
jotain chiliä tai chilikastiketta
mustapippuria
suolaa

Ainekset sekaisin kulhoon tai syvälle lautaselle ja sitten pihvit sekaan. Joskus heittelen mukaan basilikaa yms. yrttejä mutta tänään ei ollut niiden aika. Tuore chili oli päässyt loppumaan, joten turvauduin Quinta d'Avó Garlic Piri-Piri Sauce -nimiseen herkkuun. Antaa kivaa potkua possulle. Pihvit marinoitumaan huoneenlämpöön ja äijä lenkille.

Lenkin jälkeen oli herkkusienien aika. Herkkusienien kannat kannattaa ottaa talteen, koska niistä saa loistavan herkkulisukkeen ruoalle. Lisäksi biojätteen määrä vähenee herkkusienten osalta noin 100%, joten luonto tykkää.

Täytety pekoni-herkkusienet
jumbo-herkkusieniä
pekonisiivuja
aurajuustoa / sulatejuustoa / halloumia täytteeksi

Pese tai puhdista herkkusienet ylimääräisistä mullista ja muusta ikävästä. Sitten kannat irti, juustoa sisään ja pekonit ympärille. Helppoa! Pekoni kannattaa kiepauttaa siten, että "saumakohta"  jää herkkusienen pohjalle, jolloin ne eivät aukea grillin lämmössä. Tänään kokeilin ensimmäistä kertaa halloumia muutamassa herkkusienessä, koska se näytti niin orvolta yksin jääkaapissa. Aurajuusto toimii kuitenkin paremmin vahvemman makunsa takia.

Seuraavaksi herkkusienen kannoista tehdyn herkun kimppuun. Sitä varten tarvitset foliota reilun palasen, josta muotoillaan kuppi. Pohjalle oliiviöljyä, herkkusienen kannat sopivina palasina kyytiin ja mausteeksi aurajuustoa, pekonia, sipulia, valkosipulia.. mitä nyt sinne on laittaa. Päälle vielä mustapippuria. Toimii! Nyssäkkä kiinni ja lopputuloksena on ryhdikkään näköinen nyytti.
herkkusieniyllätys

Grillimestarin herkkusieniyllätys
herkkusienien kantoja
oliiviöljyä
aurajuustoa
valkosipulia
mustapippuria

Herkkusieniyllärinyytti kannattaa heittää grilliin jo hyvissä ajoin, sillä maut ovat paremmat, mitä pidempään se jaksaa muhinoida grillissä. Jos on onnekas ja omistaa puilla lämpiävän grillin, niin folion voi viskaista sinne hiilloksen päälle ja odottaa muiden ruokien valmistuttua pois.

Toim. huom! Possu kannattaa laittaa lautaselle leivinpaperin päälle ja folion alle vetäytymään noin viideksi minuutiksi grillauksen jälkeen, jolloin siitä tulee mehukkaampi!

Lisukkeeksi salaattia ja ruokajuomaksi sopi täydellisesti viikonlopulta hanapakkauksen pohjalle jäänyt espanjalainen Palacio del Conde.


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti