torstai 20. marraskuuta 2014

Kiviharjun pataleipä



Alkuun fatkat pöytään:

1. leipä on hyvää
2. leipä on kallista
3. hyvää leipää on vaikea löytää

Usein kauppojen leipähyllyjä kolutessa tulee huomattua sama ilmiö. Isojen leipomofirmojen tuotteet ovat pakattuina muovipusseihin, jolloin leivän pinta on pehmeää pullaa. Kaupan omien paistopisteiden leivät ovat tuoreita ja paperipussissa, mutta usein sellaista höttöä, ettei sitä ainakaan seuraavana päivänä enää tee mieli syödä. Haluan leivältäni enemmän, joten ei auta kuin tehdä se itse.

Olen aiemmin erikoistunut sämpylöiden tekemiseen, sillä yksin asuvana miehenalkuna ei leipää tule syötyä niin paljoa, että se kestäisi hyvänä koko elinkaarensa ajan. Tästä syystä joudun turvautumaan pakastimeen ja sämpylät ovat helppoja ottaa sulamaan yksi kerrallaan. En pidä vaivaamisesta tai yleensäkään leipomisesta, joten siksi Facebook-feedini pompannut Kotivinkin ohje pataleivästä mullisti maailmani.

Pataleipä on vastaus kaikkien laiskojen leiväntekijöiden ongelmiin. Sekoita aineet edellisenä iltana muutamassa minuutissa ja seuraavana päivänä kippaa teos uuniin. Aktiivista leiväntekoaikaa kului noin kuusi ja puoli minuuttia.

Muokkasin Kotivinkin ohjetta hieman ruokaisammaksi korvaamalla hiivaleipäjauhot rouheisilla sämpyläjauhoilla. Ensi kerralla vähennän edelleen vehnäjauhoja ja pistän sekaan jotain jyviä tai vastaavia. Ensimmäisellä kerralla en vielä uskaltanut lähteä sen enempää soveltamaan.

Arvelin, että hiivaa pitää olla enemmän sämpyläjauhojen kanssa ja vähensin myös hieman suolan määrää. Minulla ei myöskään ollut savi- tai valurautapataa, joten käytin pyrex-lasivuokaa. Vuoka toimi hienosti eikä leipä tarttunut kiinni. En tosin uskaltanut tyhjää lasivuokaa kuumentaa kuin noin 10-15min ennen paisto-operaatiota.

Kiviharjun pataleipä

4 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
3 dl sämpyläjauhoja
1 tl kuivahiivaa
1,5 tl suolaa
3,5 dl vettä
öljyä kipon voiteluun

Aluksi kulhoon kaikki kuivat aineet sekaisin ja 42-44 asteinen vesi päälle. Puuhaarukalla touhu sekaisin ja kelmu tiukasti päälle. Kippo jätetään huoneen lämpöön 5-24 tunniksi. Itselläni taisi olla noin 15 tuntia tekeytymässä.

Seuraavana päivänä kiposta kelmu pois ja kumotaan koko komeus reippaasti jauhotetulle pöydälle. Taikinassa on mukavan käynyt tuoksu. Pyörittele taikinasta nätti möykky jauhoissa, jolloin se ei juutu vuoan reunoihin kiinni kuten ei myöskään käsiin. Sitten kelmu päälle ja uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Muista laittaa vuoka jo heti alkuun sinne kylmään uuniin lämpenemään.

Kun uuni ja vuoka/pata ovat kuumina, ota pata uunista ja sipaise öljyä reunoille tarttumisen ehkäisemiksi. Öljyämistä ei kuulemma välttämättä tarvita, mutta laiskana tiskaajana päätin pelata varman päälle. Kippaa taikinamöykky vuokaan ja paista sitä ensin 35 minuuttia kannen alla ja vielä sen jälkeen 15 minuuttia ilman kannatta kauniin rapean pinnan saamiseksi.

Ja sitten nauttimaan runsaan voin ja juuston kanssa maailman parasta itse tehtyä leipää.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti